KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Confirmation bias

In de psychologie komt men tegenwoordig vaak de term 'confirmation bias' tegen. Om deze term goed te leren begrijpen, is het nuttig deze eens aan een beschouwing te gaan onderwerpen. Confirmation bias wordt in de psychologie vaak gedefinieerd als het selecteren van informatie op basis van de bestaande overtuigingen van mensen. Als mensen zich een bepaalde gedachte gaan eigen maken, is de mening die men zich daar reeds over had gevormd van grote invloed op de nieuwe informatie die men daarover tot zich neemt. Het is dus de neiging om informatie te zoeken, te interpreteren en te herinneren op een manier die overeenstemt met onze bestaande waarden, meningen of overtuigingen

Mensen hebben de neiging nieuwe informatie te interpreteren als bewijs voor wat zij al eerder dachten. Als men bijvoorbeeld denkt dat honden gevaarlijk zijn en iemand vertelt dan dat een nijdige hond de buurt onveilig maakt, dan is het waarschijnlijk dat men dat als een feit accepteert en minder waarschijnlijk dat men het als een gerucht beschouwt. Dit omdat men reeds gelooft dat honden kwaadaardig zijn.

Het 'social media tijdperk' heeft deze tekortkoming in de eigen bevinding versterkt. Wij kunnen die gewaande feiten vinden in tweets, op blogs, op allerlei liberale of conservatieve websites en zelfs overal elders.

Het woord 'confirmation*)' betekent: 'bevestiging' of 'bekrachtiging'. En het woord 'bias' betekent: 'vertekening in het resultaat van een proefneming', 'in de vertekening in de opzettelijke of onopzettelijke aanpassing van de opzet van een onderzoek' en/of 'in de vertekening in de uitvoering van een onderzoek'. Men wordt hierdoor dus bevestigt in de mening die men, voorafgaand aan het onderzoek, reeds had.

*) Dit woord komt men in de naar het Nederlands vertaalde vorm ook tegen bij de bevestiging van mensen tot lidmaat van een kerk.